Bağımsızlık Ateşi 104 yıl önce bugün yakıldı.

Bağımsızlık Ateşi 104 yıl önce bugün yakıldı.

19.05.2023 148

Temeli 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "milli egemenlik" ilkesi ile, birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.

 Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan "Milli İrade"nin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir.

 Unutmayınız ki sizler: Atatürk'ün eserlerinin temel taşısınız.

 Unutmayınız ki: her 19 Mayıs'ta, Samsun'dan, elden ele Ankara'ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır.

 Unutmayınız ki "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır" Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyoruz.

 "Siz Türk'e istiklâl aşkını veren, Kara Fatmaların, Nene Hatunların, Yalnız Efelerin; Siz "Ya istiklal ya ölüm diyen: Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların; Siz tarihi tarih yapan Barborosların, Ulubatlı Hasanların, Yavuzların, Atatürklerin soyundansınız".

 Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır.

   

 

Kutlamaların Tarihçesi

 

Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye'de ilk defa 24 Mayıs 1935 tarihinde "Atatürk Günü" adında kutlanmıştır. Beşiktaş'ın attığı adımlarla Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe forması giyen yüzlerce sporcunun katılımıyla spor günü olarak kutlanmaya devam edilmiştir. Kutlamaların ardından bir süre sonra yapılan Spor Kongresi'nde Beşiktaş Kurucu üyelerinden olan Ahmet Fetheri Aşeni, Atatürk Günü'nün tüm gençliğe hitap etmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" olarak adının değişmesini teklif etmiştir. Kongrede onaylanan öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onay vermesiyle yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihinde çıkarılan kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bayram, daha sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adına bürünmüştür.

 

19 Mayıs Tarihi

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmî bayramıdır.

 

Mustafa Kemal Paşa, 18 askerle birlikte 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a doğru Bandırma Vapuru ile yola çıkmış, vapur 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı’na ulaşmıştır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

 

Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal, Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek nesillerin ve genç fikirlerin olduğunu görmüş bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımıştır. Bundan dolayı Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikrî olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir.

 

Bu bağlamda Atatürk’ün şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız” ilk kez 1926 yılında Samsun’da “Gazi Günü” olarak kutlandı.

24 Kasım 1934 tarihinde Atatürk soyadının verilmesinin ardından 1935 yılında “Atatürk Günü” oldu.

1937 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi’yle “19 Mayıs İdman Bayramı” olarak tüm illerde ve okullarda etkinliklerle coşkuyla kutlanmaya başladı.

20 Haziran 1938 tarihinde “Gençlik ve Spor Bayramı”, 17 Mart 1981’de “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı ve ilan edildi.

2012 yılından bu yana 19 Mayıs törenleri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kutlanıyor.