Büyük Zafer'in 101. Yıl Dönümü

30.08.2023 134

Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan Büyük Zafer'in 101. yıl dönümünü bir kez daha gururla ve sevinçle kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milli tarihimizin hiçbir döneminde esarete, zulme, zorbalığa boyun eğmemiş; her daim vatanını, bayrağını, toprak aşkını canının önüne koymuş olan yüce Türk milleti; Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 101 yıl önce bugün, topraklarımıza göz diken emperyalist güçleri ağır bir yenilgiye uğratmıştır. Şanlı tarihimize altın harflerle bu zaferi nakış nakış işlemiştir. 30 Ağustos işgale ve teslimiyete karşı Türk milletinin topyekün haykırışı, birlik ve beraberliğimizin önünde hiçbir gücün duramayacağının ispatı, özgürlük ve bağımsızlık yolundaki inanç, irade ve kararlılığın göstergesi ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolun mihenk taşıdır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101. yıldönümü dolayısıyla kısa bir film hazırlandı. Kütahya Dumlupınar Şehitliği'nde iki gün süren çekimlerde, bir öğretmenin öğrencisi ile yaptığı duygu dolu kısa diyalog kameraya alındı. O diyaloglarda öğretmen rolünü gönüllü olarak oynayan sinema ve tiyatro oyuncusu Volkan Severcan, küçük öğrencisine "toprak" üzerinden vatan sevgisini anlattı.   Bir toprak parçasının nasıl vatana dönüştüğünü ve asla vatan toprağının verilemeyeceğini küçük öğrencisine anlatan Severcan, bu uğurda toprağa düşen binlerce vatan şehidini andı.   Öğrencisiyle diyaloglar hâlinde Kurtuluş Savaşı'nın tamamlayıcısı olan Büyük Taarruz'un ruhu ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği mücadeleyi anlatan bir öğretmen karakterindeki Volkan Severcan, filmin son sahnesinde vatanın kurtuluşunu dile getirirken Gazi'nin o meşhur sözüne atıfta bulunarak düşman askerleri için "Geldikleri gibi gittiler!" ifadesini kullandı.   Kısa filmi izlemek için tıklayınız.

Kaynak: MEB