KARAVANLAR İÇİN RÜZGÂRI ELEKTRİĞE ÇEVİREN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

04.05.2021 101

Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Burak Ün ve öğrencileri, kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi ile araçların seyir hâlindeyken rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştüren sistemi hayata geçirdi.

Üretilen prototip, aracın üzerine takılan, sessiz ve titreşimsiz çalışan türbin sayesinde üretilen elektriğin bataryalara aktarılarak enerjiye ihtiyaç duyulan zamanlarda kullanılması esasına dayanıyor.

Okulun araçlarında kullanılan, patent başvurusunda bulunulan "Çe-vrim" adlı sistemle, özellikle karavanların park hâlinde ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak ve elektrikli araçların şarj istasyonlarına bağımlılığını azaltmak hedefleniyor.

Lisenin Motorlu Araçlar Teknoloji Alanı Öğretmeni Burak Ün,  araçların seyir esnasında doğal oluşturduğu rüzgârın ortaya çıkardığı kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi için öğrencileriyle 2 yıldır çalıştığını söyledi.

Kaynak: MEB