Sosyal Ağlarda İzin Verilen 3. Parti Uygulamalar

23.05.2018 414


Kullanıcılar sosyal ağlarda, sanal kimlik oluşturarak içerik paylaşımı, mesajlaşma, yorum yazma, oyun oynama, üçüncü parti uygulamalar aracılığı ile çeşitli aktiviteler yapabilmektedir. Fotoğraf, video, yer ve konum bilgisi ve her türden kişisel verinin paylaşılabildiği sosyal ağ hesaplarında güvenlik ve gizlilik ayarlarını yeterince bilmeyen ve bazı uygulamalara izin veren kullanıcılar farkında olmadan özel bilgilerini ve şifrelerini üçüncü kişilerle paylaşarak sanal ortamda çok yönlü risklerle karşı karşıya kalmaktadır.

Son yıllarda sosyal ağlarda hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden, sayısız güvenlik açığı içeren 3. Parti uygulamaların kullanılmasına izin verilmesi kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabilmektedir. Gerek sosyal ağlardaki uygulamaların gerekse kaynağı belli olmayan internet ortamından indirilen uygulamaların gereğinden fazla kişisel veri talep ettiği bilinmekte, bu uygulamalara karşı da dikkatli olunması gerekmektedir.

İndirilen veya sosyal ağlardaki 3. Parti uygulamalara onay veren kullanıcılar onay verilen uygulamaların arkadaş listelerine ve açık profil bilgilerine erişmesine, kullanıcı adına paylaşım veya beğenide bulunulmasına, akıllı cihazlarında bulunan kamera, mikrofon ve diğer bilgilerine erişime de izin vermekte, mesajlarının okunması konuşmalarının dinlenmesi gibi istenmeyen durumlara maruz kalabilmektedir. Özellikle sosyal ağ platformlarında sıkça karşılaşılan "Hangi Irktansın?", "Doğum tarihine göre sana en uygun meslek nedir?", "Hangi ünlüye benziyorsun?", "xx yaşında kime benzeyeceksin?" veya "Profilime en son kim baktı?" şeklindeki veri toplayan uygulamalara izin veren kullanıcılar arka planda özel bilgilerini üçüncü kişilerle paylaşarak, veri güvenliğini riske atmaktadır.

Kaynak: guvenliweb.org.tr